Istoria noastra - Liceul tehnologic Nicolae Balcescu

Liceul tehnologic "Nicolae Balcescu"
Meniu
Liceul tehnologic "Nicolae Bălcescu"
Liceul tehnologic "Nicolae Balcescu"
Du-te la conținut

Istoria noastra


Istoria noastră

        Liceul  Tehnologic Nicolae Bălcescu se află în orașul Oltenița care se găsește  pe malul stâng al Dunării, la vărsarea râului Argeș în fluviu și este  așezată în Lunca Dunării, în dreptul kilometrului 430, în aval de  confluența Dunării cu râul Argeș.
Este punctul terminus al șoselei naționale DN4, care o leagă de  București. La Oltenița, din acest drum se ramifică șoselele naționale:  DN31 care duce spre est la Călărași și DN41 care duce spre vest la  Giurgiu. De București orașul este legat și prin calea ferată  bucurești-Oltenița.
În nordul orașului au fost găsite urme ale culturii Gumelnița. Se  presupune că cetatea din timpul romanilor numită Daphne, care în timpul  împăratului bizantin Constantin cel Mare a devenit Constantiola sau  Constantiana Daphne s-a aflat tot în zona orașului. Toate informațiile  vechi așază cetatea Daphnes la confluența Dunării cu râul Argeș.

        În 1950, Oltenița a căpătat statut de oraș raional și reședință a raionului Oltenița din regiunea București, statut ce s-a păstrat până în 1968, când a redevenit oraș component al județului Ilfov (reînființat).

        În 1963, în Olteniţa, se  înfiinţează Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, cu localul în strada  Cuza-Vodă, nr. 46 fiind în proprietatea Ministerului Învăţământului.

        În 1973 se înfiinţează Şcoala  profesională şi de ucenici de pe langă Şantierul Naval Olteniţa, cu  localul în strada Portului,  nr. 3 proprietatea Ministerului Industriei  Construcţiilor de Maşini (prin S.N.O.)

        In 1974, Liceul Teoretic ,,Nicolae  Bălcescu” îşi schimbă denumirea în Liceul Industrial nr.2 şi în acelaşi  an fuzionează cu Şcoala profesională şi de ucenici a M.I.C.M. sub  denumirea de Grupul Şcolar de Construcţii de Maşini Olteniţa, sub dubla autoritate a Ministerului Invăţământului  şi M.I.C.M., funcţionând cu două localuri distincte, în strada Cuza  –Vodă nr. 46 şi în strada Portului nr.3, sub o singură conducere.

        În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea orașului la județul Călărași.
Majoritatea locuitorilor sunt români (84,7%), cu o minoritate de romi (5,63%), iar restul de 9,18% din populație aparține altor minorități.

        În 1985, Grupul Şcolar de Construcţii de  Maşini, rămâne cu un singur local – cel din strada Portului nr.3. In  1993, Grupul Şcolar de Construcţii de Maşini Olteniţa îşi schimbă  denumirea în Grupul Şcolar ,,Nicolae Bălcescu” cu localul în strada Portului nr.3, unde funcţionează şi în prezent cu aceeaşi denumire.

        În anul 1991 Grupul Școlar se transformă  în liceu tehnologic, sub denumirea de LICEUL TEHNOLOGIC  “NICOLAE  BĂLCESCU”, denumire sub care funcționează și în prezent.



 
Copyrights "Liceul tehnologic Nicolae Balcescu"
Copyrights "Liceul tehnologic Nicolae Balcescu"
Înapoi la cuprins